Romanii de pretutindeni vor sustine un BACALAUREAT SPECIAL

Romanii din strainatate vor da un examen de Bacalaureat diferit de cel sustinut de elevii din Romania, conform legii promulgate de presedintele Romaniei. Legea a fost publicata in Monitorul Oficial, insa probele acestui Bacalaureat special nu se cunosc momentan, ele urmand sa fie stabilite de catre Ministerul Educatiei, printr-o metodologie specifica.

In Monitorul Oficial a fost publicata luni, 3 decembrie, Legea nr. 289 din 29 noiembrie 2018 care introduce un „bacalaureat pentru romanii de pretutindeni”. Noua lege modifica articolul 11 din Legea Educatiei nr. 1/2011.

Tot ieri, in Monitor a fost publicat si Decretul semnat de presedintele Klaus Iohannis pentru promulgarea noii legi.

Asa arata legea publicata ieri in Monitor, care modifica Legea Educatiei: 
„Articolul 11 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
Art. 11.
(1) Guvernul sprijina invatamantul in limba romana in tarile in care traiesc cetateni de etnie romana, cetateni romani cu domiciliul in acele state sau minoritati vorbitoare de limba romana, oricare ar fi denumirea acestora, cu respectarea legislatiei statului respectiv. De asemenea, Guvernul poate sprijini infiintarea de unitati scolare, cu predare in limba romana, in conformitate cu legislatia statului respectiv.
(2) Ministerul Educatiei Nationale poate organiza, anual, un examen de bacalaureat pentru romanii de pretutindeni. Absolventii de liceu care indeplinesc conditiile prevazute la alin. (1) pot sa fie inscrisi la examenul de bacalaureat in Romania.
(3) Lista probelor, continutul programelor, calendarul, metodologia, precum si modul de organizare si desfasurare a examenului se stabilesc de Ministerul Educatiei Nationale, printr-o metodologie specifica.