Parteneriat : Fundația „Terre des hommes „

Fundația Terre des hommes a deschis la Târgu Ocna un FabLab, la care vor avea acces 100 de tineri de la Centrul Educativ din Târgu Ocna, elevi de la Liceul Tehnologic și de la Școala de Pregătire a Agenților.FabLab pentru tinerii din centre de detenție: educație altfel pentru reintegrare

 

FabLab-ul „Salt spre Viitor” creat în cadrul Liceului are scop educativ și a fost dotat cu echipamente tehnologice moderne precum imprimante și scannere 3 D, echipamente din zona mecanicii auto, mașini de brodat digitale sau cutter plotter. Scopul este ca mare parte dintre acești tineri să învețe să le folosească și să găsească ulterior slujbe în domeniile aferente (auto, industria medicală sau alimentară). Ei vor proiecta și produce obiecte ei înșiși, vor dezvolta abilități de bază – să lucreze în echipă și să ducă la bun sfârșit proiecte -care le vor fi de mare utilitate pe piața muncii.

Am ales acest tip de educație (FabLab) deoarece acești tineri sunt de multe ori rupți de realitatea profesională și nu acces la niciun fel de tehnologie. În plus, este un mod de învățare intuitiv și atractiv care îi poate atrage mai mult decât altele și deci le poate da o șansă la un job demn ”, spune Marian Dămoc, Project Manager al „Fab Lab Salt spre Viitor” (Fundația Terre des hommes).

Inițial FabLab-ul a fost creat de Fundația Terre des hommes în cadrul unui proiect mai amplu de reabilitare și reintegrare a minorilor aflați în centre educative sau de detenție, dar conceptul a fost extins și pentru elevii de la Liceul Tehnologic din localitate și pentru cei de la Școala de Pregătire a Agenților.

„85% dintre elevii noștri provin provin din zone limitrofe, de la țară, iar situațiile lor familiale sunt dificile -familii dezorganizate, părinți plecați. Cu această pregătire profesională le oferim o motivație foarte importantă să învețe, vor putea chiar să-și ia chiar ei o mașină de cusut, de exemplu, cu bursa și ceva bani în plus”, explică Gabriela Oprea, directoarea Liceului Tehnologic Târgu Ocna.

În total, până la finalul anului 2020, aproximativ 100 de copii și tineri (între 14 și 23 de ani) vor fi beneficiari ai acestui proiect. Grupele de elevi din cele trei categorii se vor organiza separat pentru cursuri, iar în sală nu vor avea acces mai mult de 10 persoane simultan, pentru a preveni răspândirea Covid 19.

Numele FabLab -Salt spre Viitor- este și o aluzie la produsul pentru care este faimos Târgu Ocna -sarea -cea care a oferit mult timp slujbe localnicilor. De data aceasta, tinerii din diferite categorii au această șansă de a face un „salt spre viitor”.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *