Deschiderea noului an școlar 2018-2019

DISCURS

           Stimați invitați, dragi elevi şi părinţi, stimaţi colegi! Salut cu bucurie prezenţa tuturor la acest ceas de sărbătoare! Salut fericită şi încrezătoare pe boboci în ceea ce va fi, sperăm, a doua lor familie: şcoala. Adresez cu bucurie un bine aţi revenit celorlalţi elevi după o vacanţă destul de scurtă dar binemeritată,  în care suntem siguri că v-aţi încărcat bateriile şi sunteţi gata de startul noului an şcolar. Venim după un an scolar 2017-2018, cu bune şi rele, dar un an bun, pe ansamblu, dacă ne gândim la rezultatele obţinute la toate activităţile şcolare şi extracurriculare. Doresc aici să amintesc despre implicarea liceului nostru în proiecte de voluntariat, cultural artistice, educaționale, dar cel mai important proiectul de mobilități Erasmus+, prin care elevii noștri au realizat stagii de practică în Cipru și Spania  dovedind, în mod clar, că tot ce au învățat la Liceul Tehnologic Târgu Ocna corespunde celor mai înalte  standarde europene.Vă asigur că aprecierile din partea oficialilor de acolo nu au întârziat să apară și nu au fost puține.

Acum 100 de ani, generația Marii Uniri și-a avut idealul său național și a știut să-l împlinească, mulți români făcând jertfa supremă pe câmpurile de luptă ale Marelui Război. Generațiile tinere trebuie să învețe cum trebuie cinstită memoria înaintașilor si care sunt realizările durabile împlinite pentru a nu uita jertfa acestora.

Aşadar, iată-ne la un nou început în care ne recompunem, ne redescoperim, ne replicăm gândurile pozitive. Visăm şi ne facem planuri fezabile pentru realizarea lor. Fie ca în noul an să luăm cu noi cele bune şi să le multiplicăm; să eludăm, să uităm cele rele şi să avem în faţă esenţialul: copiii – ca cea mai importantă investiţie a noastră – părinţi, profesori, autorităţi. În ce ne priveşte, vă asigur pe toţi de alocarea necondiţionată a tuturor resurselor de competenţe, experienţe şi energii de care dispune echipa managerială .

Stimaţi părinţi! Cu toţii cunoaştem realităţile economico-sociale ale zonei. Din păcate copiii noştri migrează şi vor continua să migreze pe urmele fluxurilor de capital, în zone care să le ofere şanse de realizare socio-profesională. Fiţi aproape de copii, zi de zi, îndemnându-i să-şi desăvârşească educaţia şi formarea. Numai astfel vor merge cu capul sus în lume şi nu considerate ca persoane de mâna a doua aşa cum, din păcate, în mod eronat am fost etichetați.

Dragi elevi! Nu există construcţie mai importantă a omului decât aceea a propriei personalităţi. Învăţaţi! Acum, aceasta nu implică neapărat taxe, nu vă costă în mod direct bani. Doar prin carte veţi obţine controlul propriului drum în viaţă. Dar, ca orice construcţie – ştim de la miticul Manole – şi aceasta necesită jertfă si sacrificiu: timp, efort, răbdare, respect, perseverenţă. Aşadar, respectaţi-vă şi iubiţi-vă mai întâi pe voi înşivă şi apoi pe cel de alături ca pe voi înşivă!

Dragi colegi! Cea mai mare satisfacţie a profesorului este să se vadă depăşit de propriul elev. Dar aceasta nu ca urmare a unei autosuficienţe sau coborâri de standarde. Să păstrăm vie flacăra cunoaşterii! Să facem din elevii noştri “nu vase pe care să le umplem, ci torţe care să ardă”. Să descoperim aptitudini, să formăm competenţe şi să deschidem drumuri copiilor noştri! Ştim bine că respectul nu se cere, ci se câştigă în timp. Nepărăsind standardele fixate anterior, cu siguranţă ne vom bucura de respectul părinţilor, al copiilor, al comunităţii locale în general. Sus să avem inimile! Aşadar dragoste şi conştiinţă.

Tuturor vă doresc un an şcolar plin de realizări, sănătate, spor la toate, aşa încât peste un an, când, cu ajutorul Bunului Dumnezeu, vom fi iarăşi într-un astfel de moment, să fim cu toţii mult mai bogaţi din punct de vedere cultural, spiritual şi, de ce nu, material.

Director, profesor inginer Oprea Gabriela

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *